|

Wandelen met je hond: tips, uitrusting en verantwoordelijkheden

Persoonlijke noot

Wandelen doen wij regelmatig, mijn vrouw en ik. Het is fijn om samen in beweging te zijn — je raakt aan de praat, ontspant en blijft actief. We merken ook dat we onderweg vaak mensen tegenkomen die wandelen met hun hond. Dat lijkt voor velen een vaste gewoonte, en terecht: een hond geeft niet alleen gezelschap, maar zorgt er ook voor dat je elke dag even naar buiten moet.

Wandelen is eenvoudig, maar toch een effectieve manier om aan je gezondheid te werken. Voor mensen die moeite hebben om in beweging te komen, is het vaak makkelijker als er een duidelijke reden is — zoals een hond die moet bewegen. Je ziet dan ook hoe sterk de band kan zijn tussen mens en dier: ze genieten zichtbaar van het samen buiten zijn.

Bewegen, wandelen hoeft niet altijd saai te zijn

Ook een huisdier, zoals een hond, kan helpen om vaker naar buiten te gaan. Het versterkt de band tussen baasje en dier, en zorgt ervoor dat beiden voldoende beweging krijgen.
Honden hebben, net als mensen, beweging nodig om gezond te blijven en op een goed gewicht te blijven. Wil je dus lang van je trouwe vriend genieten? Dan is samen wandelen een win-win voor jullie allebei.

En om er dan voor te zorgen dat elke wandeling veilig en aangenaam verloopt, is het belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. In dit artikel ontdek je essentiële uitrusting, gedragsadvies, wettelijke verplichtingen en verzorgingstips.​

Essentiële uitrusting voor een comfortabele wandeling

Als wij gaan wandelen dan hebben we zeker en vast onze wandelschoenen aan en zorgen voor een rugzak met wat spulletjes in. Voorbereidzijn op een val, een pijntje of gewoon wat drinken of iets kleins nuttigen . je hebt het bij de hand.

Zo ook als je met je viervoeter gaat wandelen. Je zorgt dat deze comfortabel en toch veilig is vastgebonden. Tegenwoordig zijn er nog weinig plaatsen waar een hond mag loslopen, buiten een hondenweide Daarom is een

1. Hondentuigje in plaats van halsband

Als je hond de neiging heeft om aan de lijn te trekken, is een goed passend Y-tuigje een betere keuze dan een halsband. Een tuigje verdeelt de druk gelijkmatig over het lichaam en voorkomt schade aan de nek. Goed voor grote wandelingen, comfortabel voor de hond en jezelf

2. leiband voor je hond

Een leiband is een handig hulpmiddel om met je hond zijn dagelijkse wandelingetje te maken. poepzakjes aanwezig , lampje aanwezig. Comfortabel en makkelijk te hanteren om met je hondje nog een kleine wandeling te doen in de morgen of avond. Het led lichtje is iets dat je misschien niet veel gaat gebruiken maar het is er en het kan je wel helpen als je wat mer in het duister wandeld

3. Weersbestendige hondenvestjes

Bescherm je hond tegen koude en natte weersomstandigheden met een waterdicht en gevoerd hondenvestje. Dit is vooral belangrijk voor kleinere rassen of honden met een dunne vacht.​

4. Automat speciaal voor in de auto

Als je je hond vaak meeneemt in de auto, is een automat speciaal voor honden een echte aanrader. Hier zijn een paar voordelen en tips bij het kiezen van de juiste mat:

Waarom een automaat voor je hond gebruiken?

  • Beschermt je autostoelen tegen vuil, haren, modder en krassen.
  • Meer comfort en veiligheid voor je hond tijdens het rijden.
  • Makkelijk schoon te maken, vaak afneembaar of wasbaar.
  • Waterdicht, ideaal na een wandeling in regen of door het bos.

Waarop letten bij aankoop?

  • Formaat: Past de mat goed in jouw auto (achterbank, kofferbak of beide)?
  • Materiaal: Kies voor stevig, antislip en waterdicht materiaal.
  • Bevestiging: Heeft de mat lussen of riemen om goed vast te maken aan de hoofdsteunen?
  • Openingen voor gordel: Handig als je een hondentuigje aan de gordel wil bevestigen.
  • Opstaande randen of hangende zijkanten: Extra bescherming van deuren of zijkanten.

Populaire types:

  • Achterbank hoes (hangmatstijl)
  • Kofferbakbeschermer met opstaande randen
  • Universele matten die je flexibel kunt gebruiken

Gedragsadvies: omgaan met trekkende honden

Omgaan met een trekkende hond aan de lijn: zo maak je wandelen weer ontspannen

Wandelen met je hond zou een rustgevende bezigheid moeten zijn, geen krachttraining. Toch trekken veel honden aan de lijn, wat de wandeling minder leuk maakt voor baasje én dier. Gelukkig kun je dit gedrag afleren met geduld, consequentie en de juiste hulpmiddelen.

? Waarom trekt je hond?

  • Nieuwsgierigheid en enthousiasme: alles is interessant!
  • Te veel energie: nog niet voldoende uitgeleefd.
  • Gebrek aan training: hij weet niet wat je van hem verwacht.
  • Aangeleerd gedrag: als trekken hem sneller bij het doel brengt, blijft hij het doen.

Wat kun je doen?

  1. Stilstaan = boodschap
    Elke keer dat je hond trekt, blijf je stilstaan. Pas als de lijn weer slap is, ga je verder. Zo leert hij: trekken = niet vooruitkomen.
  2. Verander regelmatig van richting
    Zo leert je hond dat jij de leider bent tijdens de wandeling en dat hij moet opletten waar jij heen gaat.
  3. Gebruik beloningen
    Beloon goed gedrag! Loopt je hond netjes naast je? Geef een snoepje of een enthousiaste “braaf!”.
  4. Kies het juiste hulpmiddel
    Denk aan een anti-trek harnas of hoofdhalster. Vermijd slipkettingen of andere pijnlijke middelen — die maken het probleem vaak erger.
  5. Train eerst op rustige plekken
    Start op een plek met weinig afleiding en bouw het langzaam op naar drukkere omgevingen.

Korte, regelmatige trainingswandelingen

Een paar minuten geconcentreerde training per dag is effectiever dan een lange wandeling waarbij je hond weer lekker mag trekken. Geduld en consequent zijn is de sleutel tot succes.

Nooit leuk als je gaat wandelen en je hond trekt constant aan de lijn, is een gedrag dat je wel kan afleren en

Bescherming tegen teken en parasieten

Opgelet voor teken!

Wanneer je met je hond de natuur in trekt, zeker in de lente en zomer, is het belangrijk om alert te zijn voor teken. Deze kleine beestjes nestelen zich graag in de vacht van je hond — vooral rond de oren, nek, poten en buik. Ze kunnen ziektes overdragen, zoals de ziekte van Lyme, zowel bij honden als mensen. Controleer je hond dus altijd na elke wandeling, vooral als je door gras, struiken of bossen hebt gewandeld.

Teken kunnen ernstige ziekten overbrengen op honden. Gebruik preventieve middelen zoals spot-on behandelingen (bijv. Frontline Combo), tekenbanden of kauwtabletten om je hond te beschermen Medpets. Controleer je hond na elke wandeling op teken, vooral op warme plekken zoals oren, nek en liezen Doderer Hondenschool.​

Opgelet met de wettelijke verplichtingen en verantwoordelijkheden

1. Aanlijnplicht en boetes

In Vlaanderen is het verplicht om je hond aan te lijnen op openbaar terrein. Overtredingen kunnen resulteren in GAS-boetes tot €350, afhankelijk van de gemeente VRT.​

2. Opruimplicht

Je bent verplicht om de uitwerpselen van je hond op te ruimen tijdens wandelingen. Zorg ervoor dat je altijd hondenpoepzakjes bij je hebt om de omgeving schoon te houden Politie.​

Verzorging en gezondheid van je hond: een gelukkige viervoeter begint bij goede zorg

Je hond is niet zomaar een huisdier — het is een trouwe metgezel, een familielid. Een goede verzorging en aandacht voor de gezondheid zorgen ervoor dat je hond zich niet alleen goed voelt, maar ook langer leeft.

1. Vachtverzorging

Regelmatig borstelen voorkomt klitten, verwijdert losse haren en houdt de huid gezond. Hoe vaak je moet borstelen hangt af van het ras en de lengte van de vacht. Vergeet ook niet om af en toe te wassen met een hondvriendelijke shampoo.

2. Oren, ogen en nagels

Controleer wekelijks de oren op vuil of roodheid, en maak ze voorzichtig schoon met een zachte doek. Ook de ogen moeten helder zijn, zonder tranen of afscheiding. Te lange nagels kunnen ongemak veroorzaken: laat ze knippen bij de trimmer of dierenarts als je het zelf niet durft.

3. Voeding

Kies een kwaliteitsvolle voeding die past bij de leeftijd, grootte en activiteit van je hond. Te veel snoepjes of verkeerde voeding kan leiden tot overgewicht of andere gezondheidsproblemen.

4. Tandverzorging

Slechte tandhygiëne kan leiden tot ontstekingen en pijn. Poets regelmatig de tanden van je hond of geef speciale kauwsnacks die helpen tegen tandplak.

Tanden poetsen van je hond

  • Stap 1: Laat je hond wennen aan het bekijken van de tanden door heel kort een lip op te heffen en beloon het dier. Geleidelijk aan kan je langer de lip opheffen en ook helemaal naar de achterste tanden kijken.
  • Stap 2: Laat je hond wennen aan wrijving op de tanden. Dit door met je vinger over de tanden te gaan of met een vingertandenborstel
  • Stap 3: Laat je hond wennen aan de smaak van de hondentandpasta. Je kan testen of je huisdier dit als beloning ziet.
  • Stap 4: Nu kan je oefenen met een echte tandenborstel en hondentandpasta.
  • PS: Het is belangrijk dat je iedere stap verschillende keren oefent alvorens naar de volgende stap te gaan. Daarbij oefen je best meerdere keren gedurende een paar seconden i.p.v. meteen een halfuur aan een stuk aan de slag te gaan.

5. Parasieten voorkomen

Gebruik preventieve middelen tegen teken, vlooien en wormen. Zeker in lente en zomer zijn teken erg actief. Controleer je hond na elke wandeling.

6. Beweging en mentaal welzijn

Beweging is essentieel, niet alleen voor het lichaam maar ook voor het hoofd. Dagelijkse wandelingen, spelen en eventueel training zorgen voor een gelukkige, evenwichtige hond.

7. Regelmatige controle bij de dierenarts

Een jaarlijkse check-up helpt om gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen. Ook vaccinaties en eventuele bloedonderzoeken horen daarbij.

Het poetsen van tanden is de beste manier om de tanden van jouw hond te verzorgen. Het poetsen vraagt veel werk en geduld maar is het meest belonend. Let op: gebruik hiervoor enkel speciale tandpasta voor dieren aangezien menselijke tandpasta maagirritatie kan veroorzaken en fluor bevat. Fluor is schadelijk voor jouw hond.

*Belangrijk: het gebruik van een vingertandenborstel is in hoofdzaak bedoeld om “tanden poetsen aan te leren”: schakel zo snel mogelijk over naar een echte tandenborstel!

Je trouwe viervoeter kan altijd mee op reis

Verzekering en reizen met je hond

1. Hondenverzekering

Een hondenverzekering kan onverwachte dierenartskosten dekken. In België bieden verzekeraars zoals Santévet en Belfius Direct Verzekeringen polissen aan die tot 90% van de kosten vergoeden SantévetBelfius Direct.​

2. Reizen met je hond: wat is belangrijk?

Op reis met je hond? Dat kan een fantastische ervaring zijn, zolang je goed voorbereid bent. Of je nu met de auto, trein of het vliegtuig reist: de veiligheid, gezondheid én het comfort van je hond staan voorop. Hieronder vind je de belangrijkste aandachtspunten.

1. Vaccinaties en reisdocumenten

Voor reizen binnen Europa is een Europees dierenpaspoort verplicht. Hierin staan de vaccinaties, chipnummer en gegevens van je hond.

Een Europees dierenpaspoort kun je aanvragen bij een dierenarts die bevoegd is om dit paspoort af te leveren. Niet elke dierenartspraktijk doet dit standaard, dus informeer vooraf of ze gemachtigd zijn.

Waar aanvragen?

  • Bij een erkende dierenarts in België of Nederland.
  • Meestal wordt het paspoort afgeleverd op het moment van de rabiësvaccinatie of bij het plaatsen van een chip (als dat nog niet gebeurd is).

Wat kost het?

De prijs varieert per praktijk, maar gemiddeld betaal je:

  • Tussen de €25 en €50 voor het paspoort zelf.
  • Extra kosten kunnen worden aangerekend voor:
    • Rabiësvaccinatie: ± €40–€60
    • Chippen (indien nog niet gedaan): ± €40–€70

Sommige dierenartsen combineren dit in een totaalpakket, zeker als je het paspoort aanvraagt voor een geplande reis.

❗ Let op:

  • Het paspoort is levenslang geldig, zolang de vaccinaties en gegevens actueel blijven.
  • Controleer of het chipnummer correct vermeld staat en overeenkomt met de registratie in de nationale databank (bijv. DogID in België).

Belangrijk:

  • Rabiës (hondsdolheid) is verplicht voor vrijwel elk land (vaccin minimaal 21 dagen voor vertrek zetten).
  • Je hond moet gechipt zijn.
  • In sommige landen gelden extra regels zoals ontworming of een muilkorfplicht.

Check tijdig de invoereisen van het land van bestemming op licg.nl of via je dierenarts.

Chippen van je hond: verplicht en belangrijk voor zijn veiligheid

Het laten chippen van je hond is wettelijk verplicht in België én in Nederland. Maar het is niet alleen verplicht — het is ook een belangrijke stap om je hond veilig te houden en snel terug te vinden als hij ooit verloren loopt.

📌 Wettelijke verplichting

🇧🇪 België:

  • Elke hond moet vóór de leeftijd van 8 weken gechipt en geregistreerd zijn in de DogID-databank.
  • Dit moet voordat de pup wordt verkocht of weggegeven.
  • Ook adoptiehonden of buitenlandse honden moeten gechipt en geregistreerd worden.

🇳🇱 Nederland:

  • Chippen is verplicht voor pups vóór ze 7 weken oud zijn.
  • Registratie in een RVO-erkende databank moet gebeuren binnen 7 dagen na chippen.

📍 Waar laat je je hond chippen?
De dierenarts:

  • Plaatst de chip (zo groot als een rijstkorrel) onder de huid van de hond.
  • Registreert het chipnummer meteen in de officiële databank.
  • Geeft vaak ook advies over het invullen van gegevens of aanpassen van een verhuis.

Een chip is niet pijnlijk en gebeurt met een naald, vergelijkbaar met een vaccinatie.

💶 Wat kost chippen?

De prijs varieert per dierenarts, maar gemiddeld ligt deze tussen €40 en €70, inclusief registratie.

📱 Waarom chippen zo belangrijk is

  • Als je hond ontsnapt of verloren loopt, kan een dierenarts of dierenasiel hem met een chipreader identificeren.
  • Je wordt als eigenaar snel gecontacteerd dankzij de geregistreerde gegevens.
  • De chip is levenslang actief en vereist geen batterij of onderhoud.

📎 Tip: Controleer regelmatig of je gegevens nog kloppen!

Verhuisd? Nieuw telefoonnummer? Vergeet niet je gegevens in de databank aan te passen. In België kan dat via www.dogid.be, in Nederland via de databank waarbij je hond geregistreerd is (bijv. NDG, PetBase, etc.).


2. Reizen met de auto

Reizen met de auto is vaak het meest comfortabel voor je hond.

Gebruik een veiligheidsgordel, autostoel of bench zodat je hond niet los zit.
Neem voldoende pauzes (elke 2–3 uur) om je hond te laten wandelen en drinken.
Laat nooit een hond achter in een warme auto, ook niet voor een paar minuten.


3. Reizen met de trein

In veel landen is reizen met de hond per trein mogelijk, maar de regels verschillen per maatschappij.

In België (NMBS):

  • Kleine honden in een tas reizen gratis.
  • Grotere honden moeten een ticket hebben en aangelijnd zijn.
  • Muilkorf verplicht bij sommige maatschappijen.

Controleer altijd de regels van het land of de spoorwegmaatschappij waar je reist.


4. Vliegen met je hond

Vliegen met honden kan, maar vergt een goede planning.

✈️ Twee mogelijkheden:

  • Cabine: alleen kleine honden (tot ±8 kg incl. reistas).
  • Ruim: grotere honden gaan in een speciale, goedgekeurde transportbench.

Hou rekening met:

  • Luchtvaartmaatschappijen hanteren verschillende regels en prijzen.
  • Niet alle rassen mogen mee (kortsnuitige rassen zoals bulldogs worden soms geweigerd).
  • Sommige honden ervaren stress van vliegen, overweeg of het écht nodig is.

Laat je hond vooraf wennen aan de bench en overleg met je dierenarts als je twijfelt.


5. Wat neem je mee voor je hond?

  • Dierenpaspoort en vaccinatiebewijs
  • Eten, drinkbak, drinkwater
  • Favoriet speeltje of kleedje
  • Bench of reistas
  • Poepzakjes, borstel, handdoek
  • EHBO-setje voor dieren
  • Muilkorf (voor noodgevallen of als verplicht)

❤️ Tot slot: Denk aan het welzijn van je hond

Niet elke hond is geschikt om mee op reis te nemen. Is je hond angstig, ziek, heel jong of oud? Overweeg dan of een goede opvang thuis niet beter is.


Kies een hond die bij je past

Een hond in huis halen is een verrijking van je leven, maar ook een verantwoordelijkheid. Bij het kiezen van een hond is het daarom belangrijk om niet alleen af te gaan op uiterlijk of rasbekendheid, maar vooral te kijken naar wat bij jou en je levensstijl past.

Ben je nog actief en ga je graag wandelen of sporten? Dan past een energiek ras goed bij je. Ben je eerder rustig of minder mobiel? Kies dan een hond die minder beweging nodig heeft en rustig van aard is.

? Denk aan je leeftijd, woonomgeving, fysieke mogelijkheden en hoeveel tijd je hebt. Een hond moet passen bij jouw ritme, niet andersom. Zo voorkom je dat jij overbelast raakt of dat je hond te weinig krijgt van wat hij nodig heeft.

Een hond die te sterk is of te veel energie heeft voor jouw levensfase kan leiden tot frustratie of zelfs blessures. Maar de juiste hond? Die zorgt voor beweging, gezelschap en dagelijks plezier.

Tot slot

Gezond bewegen, samen met je hond

Bij Get Healthy Over 50 geloven we sterk in het belang van blijven bewegen op een manier die bij je past. En als je dat kunt doen samen met een trouwe viervoeter? Dan heb je dubbel geluk:

  • Jij blijft actief en vitaal
  • Je hond geniet van de aandacht en beweging
  • En jullie band groeit met elke stap die je samen zet

Dus kies bewust, kies liefdevol… en kies een hond die écht bij je past.
Zo wordt het een win-win voor lichaam, geest én vriendschap.

Deel dit artikel gerust met andere dierenvrienden. Hoe meer gelukkige honden én baasjes, hoe beter

Graag help ik je verder

Get healthy over 50

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *