Een persoonlijke boekhouding onderhouden, het is een keuze, maar alleszins een goede en renderende keuze. Want als je een overzicht hebt in wat je uitgeeft ( en dat tot in detail ) kan je pas ingrijpen, en niet steeds achter de feiten blijven aanlopen.
Een persoonlijke boekhouding maken is niet moeilijk, vergt weinig tijd, en eens je het onder de knie hebt en er de nodige tijd voor vrijmaakt (1 uurtje per week) eventueel op een vast tijdstip of dag, dan heb je in principe een gewoonte gecreëerd die je rendement en winst gaat opleveren.
Het zal niet direct zijn, maar na verloop van tijd ga je merken dat je uitgaven op bepaalde momenten te hoog zijn of dat je teveel geld spendeert aan bepaalde zaken, die je misschien wat kan minderen of voor een tijdje kan uitstellen. Een boekhouding brengt het aan het licht.
Werkwijze
1 Een boekhouding moet aan 2 voorwaarden voldoen.
a) Ze moet je in en uitgaven weergeven.
b) Ze moet je een overzicht geven van je winst en je verlies.
2 Persoonlijk hou ik het liever bij een eigen geschreven versie van een boekhouding, een schrift, een lat , een balpen die verschillende kleuren markeert en mijn tablet bij de hand met mijn bank overzicht op.
Wat noteer je in je boekhouding?
A Je maakt 3 kolommen, onderverdeeld in inkomsten, vaste kosten, uitgaven. en dateert met datum en maand.
B Vaste kosten zijn normaal gekend , dus hier kan je al zeker een deel invullen.
C Je uitgaven noteer je 1 keer wekelijks bv op een vast tijdstip, maak daar een gewoonte van, dat is een belangrijk gegeven om het vol te houden.
D Met je bank app zie je wat je uitgegeven hebt en noteer dat op je uitgaven, wat je niet ziet is wat je hebt uitgegeven met geld. Daarom, zorg dat je op je smartphone bij notities, een pagina aanmaakt met uitgaven en noteer daar alles wat je met geld uitgeeft. ( kan je dan overzetten op je boekhouding )
3 Het schrift dat je koopt zorg dat het een a4 formaat schrift is en bestaat uit ruitjes, kwestie om makkelijker lijnen te trekken. Gebruik de rechterzijde om je boekhouding te maken, gebruik de linkerzijde voor je verwachtingen.
4 Op de rechterzijde je boekhoudingsplan, op de linkerzijde je verwachtingen. Met verwachtingen bedoel ik je vaste kosten, die ken je net als je inkomsten ongeveer. Je kan dus in principe een soort van verwachting van je uitgaven noteren, een basis waar je naar kan toe streven of toch in de buurt probeert te blijven.
5 Op de rechterzijde schrijf je tot in detail alles wat je uitgeeft op. Op het einde van de maand maak je dan een eindbalans en zie je waar je uitkomt. Die eindbalans breng je over naar een kolom die je in het begin van je schrift maakt. Deze bevat 5 kolommen
1 de maand 2 totale inkomsten 3 totale uitgaven 4 tussenstand of winst of verlies 5 nieuwe maand saldo
6 Zorg er ook voor dat je 2 markeerstiften hebt, een groene en een rode. Als je bij je uitgaven oplet en ziet dat je ergens over de schreef gaat markeer dat in het rood.
7 Een boekhouding kan je ook onderhouden met het programma exell van microsoft of met Apache open office, is een gratis programma dat je kan gebruiken. Het principe is het zelfde qua de kolommen, alleen kan je het niet zo personaliseren, wat de kleuren en verwachtingen betreft.
Maar dat is voor ieder dan weer anders en de keuze is aan jou en waar je het beste bij voelt en werkt.
8 Er zijn ook altijd goede app’s die je kan raadplegen en die alles ook mooi bijhouden, kwestie van gewoonte en gemak uiteraard.
9 Een boekhouding geeft overzicht, drukt je op de feiten en geeft aan waar je geld naartoe gaat. Het is een belangrijk onderdeel van een winnersmindset.
10 Sparen is er voor velen jammer genoeg bijna niet meer bij, maar als je boekhouding goed functioneert kan je hier en daar misschien wel wat besparen, alle kleintjes helpen ..toch, en kan je werken aan een buffer die je in noodgevallen helpt.
Winnersmindset